Миналата седмица Северна Корея изстреля балистични ракети с малък обсег от

...
Миналата седмица Северна Корея изстреля балистични ракети с малък обсег от
Коментари Харесай

Светът трепери. Какво готви Ким Чен Ун

Миналата седмица Северна Корея изстреля балистични ракети с дребен обхват от няколко свои обекта, оповестиха южнокорейски военни. Те акцентираха, че по този метод Северът е разширил провокативната си серия от демонстрации на оръжия тази година, която съгласно американски и южнокорейски служители може да приключи с нуклеарен опит.

Поставяйки рекорд за изстрелване на балистични ракети в границите на един ден, Северна Корея изстреля поредно осем ракети в продължение на 35 минути от най-малко четири разнообразни места, в това число от западните и източните крайбрежни региони и два вътрешни региона северно от и покрай столицата Пхенян, заяви генералният щаб на Южна Корея, представен от Асошиейтед прес. Часове по-късно Япония и Съединените щати организираха взаимно обучение с балистични ракети, целящо да покаже тяхната " дарба за бързо реагиране " и " твърда решителност " да противодействат на заканите, съобщи японското министерство на защитата.

На фона на ракетните изстрелвания при започване на месеца публични представители на Съединени американски щати, Южна Корея и Япония се срещнаха в Сеул, с цел да обсъдят въпроса за Северна Корея и по техните думи сигналите, че за първи път от 2017 година насам изолираната страна се готви да извърши нуклеарен опит, съобщи Ройтерс.

Няколко дни след това Международната организация за атомна сила (МААЕ) също предизвести, че Северна Корея евентуално се готви за нуклеарен тест, предава Българска телеграфна агенция. ДПА цитира думи на Рафаел Гроси, генералният шеф на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол, който сподели, че наблюденията свидетелстват за оживление в подземната нуклеарна апаратура " Пунгери ", ситуирана в северната част на КНДР.

" Един от входовете е бил отворен, евентуално в подготовка за нов тест ", сподели той и напомни, че това би било " очевидно нарушаване " на резолюциите на Съвета за сигурност и мотив за " огромно безпокойствие ". Северна Корея, която не разрешава инспекции на интернационалните нуклеарни инспектори, е направила в " Пунгери " шест пробни нуклеарни гърмежа в интервала 2006-2017 година.

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман съобщи, че ако Северна Корея извърши нуклеарен опит, Съединени американски щати, Южна Корея и светът ще реагират " уверено ".  " Всеки нуклеарен опит би бил в цялостно нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации [и] би провокирал мощен и бърз отговор ", съобщи Шърман пред кореспонденти във вторник, представена от катарската медия " Ал Джазира ". Шърман добави: " Целият свят ще реагира по мощен и явен метод. Ние сме подготвени. "

Ким Чен-ун, 38-годишният деспот на Северна Корея, към този момент пресече една от алените линии на Съединени американски щати с тестване на междуконтинентална балистична ракета (МБР) през март и от ден на ден нарастват опасенията, че през идващите дни и месеци идващото му тестване може да бъде нуклеарно, разяснява американската телевизия " Фокс нюз ". Тези стъпки идват в миг, когато стопанската система на страната му е разтърсена от икономическите наказания, наложени от Съединени американски щати и Организация на обединените нации, и от епидемията от ковид. Северът организира своя 17-ти кръг от ракетни тествания предишния месец - в това число тест на междуконтинентална ракетна система. Само през тази година той изстреля общо 29 ракети, а чиновници в администрацията на Съединени американски щати се притесняват, че Ким приготвя военните си за седми нуклеарен опит. 

Смята се, че режимът му е в финален стадий на подготовка в нуклеарния си обект " Пунгери " и желанието на Ким е страната му да бъде приета като законна страна с нуклеарно оръжие от Съединени американски щати и интернационалната общественост.

По време на речта си на военния церемониал на 25 април Ким още веднъж акцентира смисъла на укрепването на нуклеарната мощност, показвайки волята си да продължи да усъвършенства нуклеарните си оръжия без значение от новите стопански наказания, които биха могли да последват от страна на Съединени американски щати и Организация на обединените нации като контрамярка. Той също по този начин отвори опцията да употребява нуклеарните си оръжия като превантивна мярка против съперниците си, само че специалистите не виждат опция Ким да изстреля ракетите си към континенталната част на Съединени американски щати в границите на предпазен удар.

Наблюдателите считат, че крайното желание на нуклеарните и балистичните ракетни тествания на Севера е да увеличи залога на масата за договаряния, с цел да може Ким да завоюва повече отстъпки от Байдън в договаряния за анулация на икономическите наказания, в случай че нуклеарните договаряния бъдат възобновени.

Китай и Русия, които са непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, се опълчиха на опитите на Съединени американски щати в да наложат нови стопански наказания поради тестванията на МБР на Севера през тази година. Под въздействието на Китай в района ракетните стратегии на Северна Корея се развиват непрекъснато, което кара някои специалисти да поставят под въпрос успеваемостта на икономическите наказания, предназначени да възпрат ракетните разработки. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС, съобщи, че налагането на нови интернационалните ограничавания на Северна Корея е неправилно и безперспективно. 

" Убедени сме, че на този стадий политиката на усилване на санкционния напън върху КНДР се е изчерпала. Налагането на нови интернационалните ограничавания е погрешно и неефикасно, а от позиция на филантропичните последствия е просто нечовешко, изключително поради разпространяването на коронавирусната зараза. Страната е изтощена от съществуващия от дълги години режим на наказания на Организация на обединените нации, чието отрицателно влияние върху елементарните севернокорейци се умножава от нелегитимните едностранни ограничения ", означи Захарова, разяснявайки резултатите от неотдавнашното гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на проекторезолюция на Съединени американски щати, ориентирана към по-нататъшното затягане на глобите против Северна Корея. 

" Искрено предлагаме всички да се откажат от ескалацията, водеща до невъзможност, и да се върнат към взаимното търсене на политически и дипломатически решения ", съобщи говорителката на съветското външно министерство. " Това е единственият вероятен метод да се понижат борбата и неприемливите опасности, да се построи доверие и в последна сметка да се реализира дълготрайно решение на обстановката към Корейския полуостров, като се вземат поради ползите на всички участващи страни ", добави Захарова.

Независимо дали ще има нови наказания, или опитите за тяхното въвеждане ще бъдат осуетени, " Ким ще продължи да създава и тества модерни военни качества, само че е малко евентуално да ги употребява, в случай че не е изправен пред опасност от загуба на надзор и няма други благоприятни условия да се опита да обезпечи оцеляването на режима ", заключва Дейвид Максуел, старши теоретичен помощник във Фондацията за отбрана на демокрациите във Вашингтон.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР